Przepisów na sałatki jest bardzo dużo i każdy z nas ma swoje ulubione. Obok tradycyjnej sałatki jarzynowej, czy bardzo popularnego „gyrosa” pojawia się też wiele sałatek makaronowych. Jakiś czas temu jadłam taką na przyjęciu imieninowym i postanowiłam wykorzystać ją we własnej kuchni. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ składników nie trzeba kroić drobno i większość z nich mamy w lodówce 🙂
Składniki:
- 150g makaronu w kształcie muszelek
- 200g szynki konserwowej
- 3 jajka
- 1 puszka kukurydzy (200g)
- 1 średnia czerwona cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 5 łyżek majonezu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pieprz do smaku (ewentualnie sól)
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Wsypać do miski, w której będziemy robić sałatkę.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Pokroić w niezbyt drobną kostkę, przełożyć do miski z makaronem. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do jajek. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, dorzucić do pozostałych składników. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wsypać do miski. Szynkę pokroić w kosteczkę, przełożyć do sałatki.
3. Dodać majonez, doprawić pieprzem. Wszystko razem wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem. Spróbować i ewentualnie doprawić solą.
Ostatnio mam jakąś fazę na sałatki. Twoją też bym wszamała 🙂