Menu Zamknij

Sałatka makaronowa z szynką

Przepisów na sałatki jest bardzo dużo i każdy z nas ma swoje ulubione. Obok tradycyjnej sałatki jarzynowej, czy bardzo popularnego „gyrosa” pojawia się też wiele sałatek makaronowych. Jakiś czas temu jadłam taką na przyjęciu imieninowym i postanowiłam wykorzystać ją we własnej kuchni. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ składników nie trzeba kroić drobno i większość z nich mamy w lodówce 🙂

Składniki:

  • 150g makaronu w kształcie muszelek
  • 200g szynki konserwowej
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy (200g)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pieprz do smaku (ewentualnie sól)

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Wsypać do miski, w której będziemy robić sałatkę.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Pokroić w niezbyt drobną kostkę, przełożyć do miski z makaronem. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do jajek. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, dorzucić do pozostałych składników. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wsypać do miski. Szynkę pokroić w kosteczkę, przełożyć do sałatki. 
3. Dodać majonez, doprawić pieprzem. Wszystko razem wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem. Spróbować i ewentualnie doprawić solą.

Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *