Jedną z najpopularniejszych i najbardziej znanych pieczeni jest schab ze śliwką, a ja chciałam podać coś innego i zrobiłam roladę z łopatki nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i wykorzystać do kanapek 😉
Składniki:
- około 800g łopatki wieprzowej bez kostki
- 250g szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 130g sera feta
- 100g suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 5 ziarenek jałowca
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Ziarenka jałowca rozetrzeć w moździerzu, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty.
2. Mięso umyć, osuszyć, rozciąć w poprzek, ale nie do końca, tak aby powstał duży płat mięsa. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
3. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięte i obrane ząbki czosnku oraz pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem. Chwilę poddusić, aż ser się roztopi i odparować nadmiar płynu.
4. Na mięso wyłożyć przestudzony szpinak, poukładać suszone pomidory. Całość zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką.
5. Tak przygotowaną roladę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, podgrzać i zalać roladę. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na godzinę. 10 minut przed tym czasem naczynie odkryć, mięso obrócić i dalej zapiekać do zrumienienia (ok 10-15 minut).