Menu Zamknij

Pieczeń nadziewana szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jedną z najpopularniejszych i najbardziej znanych pieczeni jest schab ze śliwką, a ja chciałam podać coś innego i zrobiłam roladę z łopatki nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i wykorzystać do kanapek 😉

Składniki:
  • około 800g łopatki wieprzowej bez kostki
  • 250g szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 130g sera feta
  • 100g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Marynata:

  • 5 ziarenek jałowca
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju



Przygotowanie:
1. Ziarenka jałowca rozetrzeć w moździerzu, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty.
2. Mięso umyć, osuszyć, rozciąć w poprzek, ale nie do końca, tak aby powstał duży płat mięsa. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
3. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięte i obrane ząbki  czosnku oraz pokruszony ser feta.  Doprawić pieprzem. Chwilę poddusić, aż ser się roztopi i odparować nadmiar płynu.
4. Na mięso wyłożyć przestudzony szpinak, poukładać suszone pomidory. Całość zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką. 
5. Tak przygotowaną roladę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, podgrzać i zalać roladę. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na godzinę. 10 minut przed tym czasem naczynie odkryć, mięso obrócić i dalej zapiekać do zrumienienia (ok 10-15 minut).
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *