Menu Zamknij

Domowy Hummus

Hummus to rodzaj pasty do smarowania pieczywa, którą przygotowuje się na bazie ciecierzycy i pasty tahini, czyli pasty sezamowej. Jest to potrawa pochodząca z Egiptu i coraz częściej pojawiająca się też w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie Hummusu jest naprawdę proste i szybkie, a zrobiony w domu smakuje nawet lepiej niż ten ze sklepu. 🙂

Składniki:

  • 1 puszka (około 200 g) ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę razem z zalewą przełożyć do miseczki lub blendera, dodać obrany, pokrojony czosnek i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać pozostałe składniki i doprawić. Ponownie zblendować. Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dodać 2 łyżki przegotowanej wody.

Opublikowany wŚniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *