Hummus to rodzaj pasty do smarowania pieczywa, którą przygotowuje się na bazie ciecierzycy i pasty tahini, czyli pasty sezamowej. Jest to potrawa pochodząca z Egiptu i coraz częściej pojawiająca się też w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie Hummusu jest naprawdę proste i szybkie, a zrobiony w domu smakuje nawet lepiej niż ten ze sklepu. 🙂
Składniki:
- 1 puszka (około 200 g) ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę razem z zalewą przełożyć do miseczki lub blendera, dodać obrany, pokrojony czosnek i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać pozostałe składniki i doprawić. Ponownie zblendować. Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dodać 2 łyżki przegotowanej wody.