Dzisiejszy mój deser to połączenie świeżych malin z delikatnym kremem śmietankowym na bazie serka mascarpone. Jest on banalnie prosty w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczny. Idealnie sprawdzi się w sytuacjach gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy się napracować. Taki deser można przygotować z innych owoców sezonowych, na przykład borówek czy jagód. 🙂
Składniki:
- 250 g świeżych malin (można ewentualnie dodać kilka truskawek)
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka malinowa
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.
2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodawać serek mascarpone i mieszać na wolnych obrotach miksera.
3. Maliny umyć i osuszyć. Galaretkę pokroić w kostkę.
4. Na dnie pucharków ułożyć warstwę malin i kilka kostek galaretki. Dodać warstwę kremu. Następnie kolejną warstwę galaretki i malin. Przykryć kremem. Wierzch udekorować malinami z kostkami galaretki.
Super
A mogą być np mrzone truskawki
tak, ale wtedy najlepiej zamrożone truskawki przełożyć do rozpuszczonej galaretki, jak stężeje to pokroić i później przełożyć do pucharków
Pingback:Deser z borówkami i mascarpone - Danka Pichci