Spaghetti Bolognese to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które od pewnego czasu pojawia się też na naszych stołach. Podstawą tego dania jest makaron spaghetti i sos pomidorowy, który przygotowujemy na bazie mięsa mielonego i doprawiamy aromatycznymi ziołami. W zależności od regionu Włoch można spotkać się z różnymi wersjami tego dania. Spaghetti Bolognese jest proste i szybkie w przygotowaniu, może stanowić sycący posiłek na obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 paczka makaronu spaghetti
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 2 łyżki oliwy
- bazylia, oregano
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać mięso mielone i smażyć około 15 minut, co chwilę mieszając. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
2. Na patelnię wlać passatę pomidorową. Dodać zioła (świeże lub suszone). Dusić do zagotowania. Ewentualnie doprawić.
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, ale nie płukać w zimnej wodzie.
4. Makaron podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Można też dodać na patelnię i razem wymieszać. Przed podaniem można posypać startym żółtym serem.
Pingback:Boloński garnek - Danka Pichci