Menu Zamknij

Ciasto truskawkowe na gofrach

Na moim blogu jest już kilka przepisów na ciasta bez pieczenia. Są to głównie ciasta przygotowywane na herbatnikach lub krakersach z kremem na bazie serka mascarpone albo budyniowym. Dzisiaj postanowiłam coś zmienić i mam dla was ciasto truskawkowe na gofrach. Jest ono niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Takie ciasto możecie przygotować z innymi owocami, na przykład wiśniami, borówkami albo malinami. Wówczas musimy dobrać odpowiedni smak galaretek i dżemu. Ciasto truskawkowe na gofrach na pewno was zachwyci!

Ciasto truskawkowe na gofrach

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm.

Składniki:

  • 1 opakowanie (12 sztuk) gofrów
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 250 g świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego (450 g)
Ciasto truskawkowe na gofrach

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Dodać dżem. Podgrzać i dokładnie rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
  2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać gofry.
  4. Śmietankę przelać do miski. Dodać cukier puder i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami jogurt i miksować. Na końcu małym strumieniem wlać zimną żelatynę. Wymieszać. Masę śmietanową przelać na gofry.
  5. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić w plasterki. Poukładać na cieście. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki do stężenia.
  6. Na ciasto wylać tężejącą masę truskawkową. Przykryć i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (na kilka godzin).
Ciasto truskawkowe na gofrach
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *