Menu Zamknij

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa to dobry pomysł na wykorzystanie różnych produktów, które zalegają nam w lodówce. Niejednokrotnie zdarza nam się, że ugotujemy za dużo makaronu do zupy i później zastanawiamy się co z nim zrobić. Możemy na jego bazie przygotować pyszną zapiekankę. Ja dodałam do niej boczek wędzony i pieczarki, ale może to być również kiełbasa lub inna wędlina.

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami

Składniki:

  • około 200 g makaronu
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami

Przygotowanie:

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przecedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  3. Boczek pokroić w paski, przełożyć na patelnię. Zrumienić. Dodać do makaronu, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię. Lekko zrumienić. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania płynu. Przełożyć do naczynia z makaronem.
  5. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać rózgą lub widelcem. Dodać śmietanę i doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem. Dodać starty ser (zostawić trochę sera do posypania wierzchu zapiekanki). Wymieszać. Przelać do naczynia żaroodpornego. Wymieszać. Zapiekankę posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 20 minut (do zrumienienia).
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *