Jeśli nie lubicie piec ciast, bo macie obawy że wam nie wyrośnie albo się przypiecze to proponuję zrobić ciasto bez pieczenia (wcześniej przygotowałam już raffaello, liona, a także 3bita). Zwykle są one na bazie herbatników i kremu. Wbrew pozorom nie są to ciasta zbyt skomplikowane i możemy je szybko przyrządzić, a efekty będą zadowalające. Dziś moją propozycją na deser jest ciasto Kinder Country. 🙂
Składniki na blachę o wymiarach 26×21 cm.
Składniki:
- 200g herbatników (ja użyłam Petit Beurre Maślane)
- 400ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 200g białej czekolady
- 150g mlecznej czekolady
- 3 szklanki płatków Nestle Kangus
Przygotowanie:
1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników.
2. Białą czekoladę pokruszyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej (najlepiej, aby miseczka była żaroodporna, ponieważ inna może pęknąć pod wpływem ciepła). Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć ją z ognia i odstawić do ostudzenia.
3. 250ml schłodzonej śmietanki ubić na sztywno i dodać przestudzoną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać serek mascarpone z 2 szklankami płatków i połączyć z bitą śmietaną i czekoladą. Tak przygotowany krem wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. 4. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Ubić pozostałą śmietanę i dodać przestudzoną czekoladę. Gotową masę przełożyć na ciasto.
5. Wierzch posypać resztą płatków. Tak przygotowane ciasto włożyć na 4-5 godzin do lodówki.
pychotka. porwałabym kilka kawałków