Nuggetsy kojarzą mi się z fast foodami, ale tą pyszną i chrupiącą przekąskę możemy sobie przygotować w domu. Nasze pociechy z pewnością będą z nich zadowolone. Podane z kolorową surówką z sałaty lodowej (przepis ) i ulubionym sosem (w moim przypadku był to tysiąca wysp) mogą stanowić idealną przekąskę na spotkanie w gronie znajomych czy przyjęcie rodzinne 🙂
Składniki:
- 500g filetu piersi z kurczaka
- 4 łyżki płatków kukurydzianych
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka przyprawy curry
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w nieduże paski. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 10-15 minut do lodówki.
2. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać.
3. Płatki kukurydziane pokruszyć, wymieszać z bułką tart i curry.
4. Mięso wyjąć z lodówki. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące pszennej, następnie w jajku i na końcu w mieszance bułki tartej z płatkami. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Wyglądają pysznie 🙂