Czereśnie należą do moich ulubionych owoców. Tak się składa, że sąsiad za płotem ma własne drzewko z tymi owocami. Ostatnio pozwolił mi je oberwać i zaczęłam się zastanawiać co z nimi mogę pysznego przygotować. Wpadłam na pomysł, aby zrobić jogurtowe ciasto z czereśniami. Jest ono naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu, a większość składników na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Z poniższego przepisu korzystałam już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł. Wcześniej wykonywałam je z truskawkami, a tym razem podmieniłam te owoce właśnie na czereśnie. Warto pamiętać, aby ciasta nie ubijać zbyt długo mikserem, ponieważ w przeciwnym razie może wyjść zakalec. Owoce powinny być dobrze osuszone, a wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mojemu sąsiadowi i domownikom ciasto jogurtowe z czereśniami bardzo smakowało i na pewno przygotuję je jeszcze nieraz! Koniecznie zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na najlepsze ciasto jogurtowe z czereśniami!

Składniki na blaszkę o wymiarach 30×22 cm.
Składniki na ciasto jogurtowe z czereśniami:
- około 300 g dojrzałych czereśni
- 330 g (1 opakowanie) jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
- 2 średniej wielkości jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
- 2/5 szklanki (100 ml) oleju rzepakowego
- cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie ciasta jogurtowego z czereśniami:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbić do większej miski, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubić mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno rozpocząć powoli dodawanie jogurtu naturalnego, a później oleju. Następnie stopniowo dodawać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować ciasto tylko do połączenia składników (nie dłużej, ponieważ może wyjść zakalec).
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Następnie na cieście poukładać wcześniej przygotowane czereśnie (skórką do dołu). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 40-45 minut (piec do suchego patyczka).
- Po tym czasie jogurtowe ciasto z czereśniami wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.



Jakie wymiary blaszki na te proporcje
30×22 cm