Menu Zamknij

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Czereśnie należą do moich ulubionych owoców. Tak się składa, że sąsiad za płotem ma własne drzewko z tymi owocami. Ostatnio pozwolił mi je oberwać i zaczęłam się zastanawiać co z nimi mogę pysznego przygotować. Wpadłam na pomysł, aby zrobić jogurtowe ciasto z czereśniami. Jest ono naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu, a większość składników na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Z poniższego przepisu korzystałam już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł. Wcześniej wykonywałam je z truskawkami, a tym razem podmieniłam te owoce właśnie na czereśnie. Warto pamiętać, aby ciasta nie ubijać zbyt długo mikserem, ponieważ w przeciwnym razie może wyjść zakalec. Owoce powinny być dobrze osuszone, a wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mojemu sąsiadowi i domownikom ciasto jogurtowe z czereśniami bardzo smakowało i na pewno przygotuję je jeszcze nieraz! Koniecznie zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na najlepsze ciasto jogurtowe z czereśniami!

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Składniki na blaszkę o wymiarach 30×22 cm.

Składniki na ciasto jogurtowe z czereśniami:

  • około 300 g dojrzałych czereśni
  • 330 g (1 opakowanie) jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru (100 g)
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 2/5 szklanki (100 ml) oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Ciasto jogurtowe z czereśniami

Przygotowanie ciasta jogurtowego z czereśniami:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
  3. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.
  4. Jajka wbić do większej miski, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubić mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno rozpocząć powoli dodawanie jogurtu naturalnego, a później oleju. Następnie stopniowo dodawać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować ciasto tylko do połączenia składników (nie dłużej, ponieważ może wyjść zakalec).
  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Następnie na cieście poukładać wcześniej przygotowane czereśnie (skórką do dołu). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 40-45 minut (piec do suchego patyczka).
  6. Po tym czasie jogurtowe ciasto z czereśniami wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe z czereśniami
Ciasto jogurtowe z czereśniami
Ciasto jogurtowe z czereśniami
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *