Menu Zamknij

Boloński garnek

Jestem wielką fanką spaghetti w sosie Bolognese (przepis), dlatego gdy zobaczyłam przepis na boloński garnek to wiedziałam, że muszę go przygotować! Jest on prostszy i szybszy w przygotowaniu, ponieważ nie musimy czekać, aż makaron się ugotuje, tylko od razu wrzucamy surowy na patelnię. Boloński garnek, podobnie jak sos boloński przygotowujemy z wieprzowego mięsa mielonego. Ja dodatkowo sos wzbogaciłam marchewką z groszkiem i porem. Boloński garnek to świetny pomysł na smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na spaghetti Bolognese, ale nie mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Mojemu Mężowi boloński garnek bardzo zasmakował i na pewno jeszcze nie raz przygotuję go na obiad.

Boloński garnek

Składniki na boloński garnek:

  • około 300 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • kawałek pora (biała część, około 15 cm)
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (ewentualnie gorącej wody)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • około 200 g makaronu penne (może być inny)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 50 g żółtego tartego sera
Boloński garnek

Przygotowanie bolońskiego garnku:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę i pora. Całość chwilę podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać mięso mielone i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku. Całość wymieszać. Smażyć około 10 minut. Co chwilę mieszać. Następnie dodać groszek z marchewką. Ponownie wymieszać. Podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową. Dodać bazylię, oregano i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać. Wsypać surowy makaron. Wlać bulion drobiowy (najlepiej ciepły) lub gorącą wodę. Wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż makaron będzie miękki. W międzyczasie parę razy pomieszać. Gdyby potrawa była zbyt sucha to można podlać jeszcze odrobiną wody.
  3. Gotowe danie podawać posypane startym żółtym serem. Można dodatkowo oprószyć posiekaną natką zielonej pietruszki.
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *