Jestem wielką fanką spaghetti w sosie Bolognese (przepis), dlatego gdy zobaczyłam przepis na boloński garnek to wiedziałam, że muszę go przygotować! Jest on prostszy i szybszy w przygotowaniu, ponieważ nie musimy czekać, aż makaron się ugotuje, tylko od razu wrzucamy surowy na patelnię. Boloński garnek, podobnie jak sos boloński przygotowujemy z wieprzowego mięsa mielonego. Ja dodatkowo sos wzbogaciłam marchewką z groszkiem i porem. Boloński garnek to świetny pomysł na smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na spaghetti Bolognese, ale nie mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Mojemu Mężowi boloński garnek bardzo zasmakował i na pewno jeszcze nie raz przygotuję go na obiad.
Składniki na boloński garnek:
- około 300 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości cebula
- kawałek pora (biała część, około 15 cm)
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu drobiowego (ewentualnie gorącej wody)
- sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- około 200 g makaronu penne (może być inny)
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 50 g żółtego tartego sera
Przygotowanie bolońskiego garnku:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę i pora. Całość chwilę podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać mięso mielone i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku. Całość wymieszać. Smażyć około 10 minut. Co chwilę mieszać. Następnie dodać groszek z marchewką. Ponownie wymieszać. Podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową. Dodać bazylię, oregano i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać. Wsypać surowy makaron. Wlać bulion drobiowy (najlepiej ciepły) lub gorącą wodę. Wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż makaron będzie miękki. W międzyczasie parę razy pomieszać. Gdyby potrawa była zbyt sucha to można podlać jeszcze odrobiną wody.
- Gotowe danie podawać posypane startym żółtym serem. Można dodatkowo oprószyć posiekaną natką zielonej pietruszki.
jak pysznie!
Ja również jestem fanem sosu Bolognese. Boloński garnek przygotowuje w podobny sposób, z tą różnicą, że groszek zastępuje pieczarkami.