- 400 g krakersów
- 1 puszka masy krówkowej (400 g)
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 3-4 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
1. 300 ml mleka wlać do rondelka, dodać cukier i wstawić na gaz. Do pozostałego mleka wsypać obie mąki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszaninę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 2 minut, aż budyń będzie bardzo gęsty. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować do wyczerpania składników. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
2. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę krakersów i posmarować je masą budyniową. Następnie ułożyć drugą warstwę krakersów i na nią masę krówkową, kolejną warstwę krakersów posmarować dżemem porzeczkowym.
3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestudzenia.
4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać przestudzoną galaretkę, wymieszać i przełożyć na ciasto.
5. Ciasto posypać uprażonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
6. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krakersy zmiękły.
Pięknie wygląda 🙂
na jaki wymiar blachy?
22x30cm
Ciasto jest pyszne i szybkie
Super ciacho. Koniecznie musze zrobic!
Super przepis . Ciasto wychodzi niebiańsko pyszne.
Super ciasto rozpływa się w ustach.
Też robiłam jest pyszne ?
Pewnie głupi pytanie ale jestem lajikem…:) czy po dodaniu galaretki do śmietany nie zwarzy się czy tez nie rozpłynie???
nie, ponieważ galaretkę dodaje się już przestudzoną 🙂
Słone krakersy? Czy petit bure?
słone krakersy
Czym mogę zastapic wiórki kokosowe?
raczej ciężko zastąpić, można ewentualnie pominąć lub dać drobno posiekane migdały
Na jakich obrotach ubijać śmietankę 30?
początkowo na niskich, potem na wyższych
Czy mogą być ciastka wzamian za krakersy
tak
Jaka pojemność słoika dżemu?
280 g