Menu Zamknij

Ciasto bez pieczenia na krakersach z dżemem porzeczkowym

Dzisiejsze moje ciasto bez pieczenia zrobione jest na bazie słonych krakersów. Wydawać by się mogło, że ma ono nieciekawy smak, ale właśnie te ciastka i dżem porzeczkowy sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Całość uzupełnia delikatny krem budyniowy i pianka śmietankowa o smaku owoców leśnych. Taki deser na pewno każdemu się uda! 🙂

Składniki:

  • 400 g krakersów
  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych


Przygotowanie:
1. 300 ml mleka wlać do rondelka, dodać cukier i wstawić na gaz. Do pozostałego mleka wsypać obie mąki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszaninę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 2 minut, aż budyń będzie bardzo gęsty. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować do wyczerpania składników. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
2. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę krakersów i posmarować je masą budyniową. Następnie ułożyć drugą warstwę krakersów i na nią masę krówkową, kolejną warstwę krakersów posmarować dżemem porzeczkowym.
3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestudzenia.
4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać przestudzoną galaretkę, wymieszać i przełożyć na ciasto.
5. Ciasto posypać uprażonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
6. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krakersy zmiękły.

Opublikowany wCiasta i desery

20 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *