Menu Zamknij

Sałatka obiadowa do słoików

Sałatka obiadowa do słoików, czyli kilka prostych składników i mamy smaczny dodatek obiadowy na zimę. Taka sałatka wielowarzywna świetnie będzie pasować do dań mięsnych, jak i smażonych ryb. Sałatka obiadowa do słoików to połączenie ogórków, kapusty, marchwi, cebuli i natki pietruszki. Ten ostatni składnik można zamienić na zielony koperek i sałatka też będzie smaczna. Zalewa to tradycyjnie ocet, olej, cukier i sól. Sałatka obiadowa do słoików ma słodkokwaśny smak, dobra też będzie do dań z grilla. Przygotowanie sałatki nie zajmuje zbyt dużo czasu, ponieważ nie ma potrzeby obierania ogórków, wystarczy je tylko dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Z podanych składników zrobiłam 7 słoików o pojemności 0,5 litra sałatki.

Sałatka obiadowa do słoików

Składniki na Sałatkę obiadową do słoików:

  • 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 1 główka kapusty (około 1 kg)
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 kg cebuli
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soli

Zalewa:

  • 1/2 litra oleju rzepakowego
  • 300 ml octu spirytusowego 10%
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki soli
Sałatka obiadowa do słoików

Przygotowanie Sałatki obiadowej do słoików:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół, drobno poszatkować pozostawiając głąb. Pokrojoną kapustę przełożyć do większej miski, dodać łyżkę soli. Wymieszać ugniatając dłonią, aby kapusta puściła sok.
  2. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski z kapustą. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub kostkę, dodać do miski. Marchew umyć, obrać, zetrzeć do miski z warzywami na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać, przełożyć do miski. Całość ponownie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
  3. Składniki zalewy (tj. olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier i sól) umieścić w garnku. Garnek wstawić na gaz i zagotować. W międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się nie przypalił. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimna).
  4. Po dwóch godzinach z sałatki odlać powstały sok, a warzywa zalać przygotowaną, przestudzoną zalewą. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Surówkę przełożyć do umytych słoików i zalać powstałym płynem. Słoiki zakręcić.
  5. Na spodzie dużego garnka ułożyć ścierkę bawełnianą, poukładać zakręcone słoiki, wlać wody do wysokości 3/4 słoika. Garnek wstawić na gaz, przykryć, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie lekko przestudzone słoiki wyjąć, ułożyć na bawełnianej ścierce dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Polecam wypróbować przepis na ogórki w curry i kurkumie.
Sałatka obiadowa do słoików
Sałatka obiadowa do słoików
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *