Sałatka obiadowa do słoików, czyli kilka prostych składników i mamy smaczny dodatek obiadowy na zimę. Taka sałatka wielowarzywna świetnie będzie pasować do dań mięsnych, jak i smażonych ryb. Sałatka obiadowa do słoików to połączenie ogórków, kapusty, marchwi, cebuli i natki pietruszki. Ten ostatni składnik można zamienić na zielony koperek i sałatka też będzie smaczna. Zalewa to tradycyjnie ocet, olej, cukier i sól. Sałatka obiadowa do słoików ma słodkokwaśny smak, dobra też będzie do dań z grilla. Przygotowanie sałatki nie zajmuje zbyt dużo czasu, ponieważ nie ma potrzeby obierania ogórków, wystarczy je tylko dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Z podanych składników zrobiłam 7 słoików o pojemności 0,5 litra sałatki.
Składniki na Sałatkę obiadową do słoików:
- 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 1 główka kapusty (około 1 kg)
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg cebuli
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 1/2 litra oleju rzepakowego
- 300 ml octu spirytusowego 10%
- 300 g cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie Sałatki obiadowej do słoików:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół, drobno poszatkować pozostawiając głąb. Pokrojoną kapustę przełożyć do większej miski, dodać łyżkę soli. Wymieszać ugniatając dłonią, aby kapusta puściła sok.
- Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski z kapustą. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub kostkę, dodać do miski. Marchew umyć, obrać, zetrzeć do miski z warzywami na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać, przełożyć do miski. Całość ponownie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
- Składniki zalewy (tj. olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier i sól) umieścić w garnku. Garnek wstawić na gaz i zagotować. W międzyczasie kilka razy pomieszać, aby cukier się nie przypalił. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimna).
- Po dwóch godzinach z sałatki odlać powstały sok, a warzywa zalać przygotowaną, przestudzoną zalewą. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Surówkę przełożyć do umytych słoików i zalać powstałym płynem. Słoiki zakręcić.
- Na spodzie dużego garnka ułożyć ścierkę bawełnianą, poukładać zakręcone słoiki, wlać wody do wysokości 3/4 słoika. Garnek wstawić na gaz, przykryć, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie lekko przestudzone słoiki wyjąć, ułożyć na bawełnianej ścierce dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na ogórki w curry i kurkumie.