Menu Zamknij

Cukinia po meksykańsku

Ogórki i cukinie to warzywa, z których robię najwięcej przetworów na zimę. Pomimo iż mam kilka sprawdzonych i ulubionych przepisów to co roku staram się zrobić coś nowego i tym razem w słoikach wylądowała cukinia po meksykańsku. Przepis na nią jest prosty, a cukinia po meksykańsku sprawdzi się jako dodatek do kanapek, obiadów, sałatek lub jako przekąska o oryginalnym smaku. Cukinia przygotowana w ten sposób jest chrupiąca, a poprzez dodatek chili i czosnku lekko pikantna. Cukinia po meksykańsku to pokrojony w słupki lub większe kawałki kabaczek w zalewie pomidorowo-octowej z dodatkiem cukru. Do zrobienia tej marynaty najlepsze będą pomidory malinowe lub inne mięsiste. Robiąc takie przetwory najlepiej wybrać warzywa młode i miękkie, wówczas nie ma konieczności ich obierania.

Cukinia po meksykańsku

Składniki na Cukinię po meksykańsku:

  • 2 kg cukinii
  • 1 średniej wielkości główka czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 250 g pomidorów
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
Cukinia po meksykańsku

Przygotowanie Cukinii po Meksykańsku:

  1. Cukinie umyć, osuszyć, odkroić końcówki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w słupki lub większe kawałki. Przełożyć do miski. Czosnek obrać, drobno posiekać. Dodać do cukinii. Do miski z cukinią wsypać słodką paprykę, chili i sól. Wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny.
  2. Pomidory naciąć na czubku na krzyż. Włożyć do miski, zalać wrzątkiem. Odstawić na minutę. Następnie obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę. Przełożyć do garnka. Zblendować. Garnek wstawić na gaz. Dodać ocet spirytusowy, zagotować. Następnie wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia cukru i zagotować.
  3. Kawałki cukinii powkładać do umytych i osuszonych słoików. Wlać zalewę pomidorową i po łyżce oleju rzepakowego. Słoiki zakręcić.
  4. Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Poukładać zakręcone słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Zagotować. Słoiki pasteryzować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć. Ułożyć na bawełnianej ścierce dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  5. Polecam wypróbować przepis na sałatkę obiadową do słoików.
Cukinia po meksykańsku
Cukinia po meksykańsku
Opublikowany wPrzetwory

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka z ogórków i cebuli do słoików - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *