Ogórki i cukinie to warzywa, z których robię najwięcej przetworów na zimę. Pomimo iż mam kilka sprawdzonych i ulubionych przepisów to co roku staram się zrobić coś nowego i tym razem w słoikach wylądowała cukinia po meksykańsku. Przepis na nią jest prosty, a cukinia po meksykańsku sprawdzi się jako dodatek do kanapek, obiadów, sałatek lub jako przekąska o oryginalnym smaku. Cukinia przygotowana w ten sposób jest chrupiąca, a poprzez dodatek chili i czosnku lekko pikantna. Cukinia po meksykańsku to pokrojony w słupki lub większe kawałki kabaczek w zalewie pomidorowo-octowej z dodatkiem cukru. Do zrobienia tej marynaty najlepsze będą pomidory malinowe lub inne mięsiste. Robiąc takie przetwory najlepiej wybrać warzywa młode i miękkie, wówczas nie ma konieczności ich obierania.
Składniki na Cukinię po meksykańsku:
- 2 kg cukinii
- 1 średniej wielkości główka czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka soli
- 250 g pomidorów
- 250 g cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie Cukinii po Meksykańsku:
- Cukinie umyć, osuszyć, odkroić końcówki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w słupki lub większe kawałki. Przełożyć do miski. Czosnek obrać, drobno posiekać. Dodać do cukinii. Do miski z cukinią wsypać słodką paprykę, chili i sól. Wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny.
- Pomidory naciąć na czubku na krzyż. Włożyć do miski, zalać wrzątkiem. Odstawić na minutę. Następnie obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę. Przełożyć do garnka. Zblendować. Garnek wstawić na gaz. Dodać ocet spirytusowy, zagotować. Następnie wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia cukru i zagotować.
- Kawałki cukinii powkładać do umytych i osuszonych słoików. Wlać zalewę pomidorową i po łyżce oleju rzepakowego. Słoiki zakręcić.
- Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Poukładać zakręcone słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Zagotować. Słoiki pasteryzować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Lekko przestudzone słoiki wyjąć. Ułożyć na bawełnianej ścierce dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę obiadową do słoików.
Pingback:Sałatka z ogórków i cebuli do słoików - Danka Pichci