Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Obtoczyć w mące.
2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do garnka.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć na tej samej patelni, co smażyliśmy mięso do zrumienienia. Następnie dodać obrany, pokrojony drobno czosnek. Całość przełożyć do garnka z mięsem.
4. Na patelnię wlać szklankę wody, całość podgrzać i przelać do mięsa. Garnek wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Ewentualnie podlać ciepłą wodą. Doprawić solą i pieprzem.