Menu Zamknij

Bitki wieprzowe z cebulą

Bitki wieprzowe to pomysł na prosty i smaczny obiad. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko mięsa, cebuli, czosnku, przypraw i oleju. Ja wykorzystałam mięso z szynki wieprzowej, ale może być również karkówka lub łopatka. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie i soczyste, a z dodatkiem ziemniaków lub kaszy sprawdzi się jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Obtoczyć w mące.
2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do garnka.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć na tej samej patelni, co smażyliśmy mięso do zrumienienia. Następnie dodać obrany, pokrojony drobno czosnek. Całość przełożyć do garnka z mięsem.
4. Na patelnię wlać szklankę wody, całość podgrzać i przelać do mięsa. Garnek wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Ewentualnie podlać ciepłą wodą. Doprawić solą i pieprzem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *