Menu Zamknij

Kakaowy biszkopt z malinami

Maliny to po truskawkach moje ulubione owoce. Co prawda są one dostępne w ciągu całego roku, ale teraz chyba smakują najlepiej. Będąc na targu kupiłam te owoce, a po powrocie do domu zabrałam się za robienie ciasta. Jego podstawą jest biszkopt kakaowy przełożony masą budyniową z malinami, a na wierzchu jest ubita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Polecam do wypróbowania! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 20×28 cm.
Składniki na biszkopt:
Źródło i love bake.

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy 
  • 1/2 l mleka+ 1/2 szklanki
  • 150 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru 
  • 250 g malin

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 2 paski gorzkiej czekolady do posypania

Przygotowanie:
1. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodawać po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami mąkę i mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
2. 1/2 l mleka wlać do garnka i wstawić na gaz. W pozostałym mleku rozrobić likier, budyń, cukier, obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka. Chwilę podgotować, aby powstał gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.
3. Miękkie masło zmiksować dodając po łyżce przestudzonego budyniu na gładką masę.
4. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. 
5. Spód ciasta posmarować połową masy budyniowej. Poukładać na niej umyte i osuszone maliny i przykryć pozostałą masą. Przykryć drugą częścią ciasta.
6. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i śmietan-fix. Przełożyć na ciasto. Posypać startą czekoladą.
7. Gotowe ciasto włożyć na noc lub na kilka godzin do lodówki.

Opublikowany wCiasta i desery

14 Komentarzy

  1. Anonimowy

    Zrobiłam to ciacho,jest pycha������tylko jak dla mnie za mało cukru w budyniu(bo ja z tych co lubią mega słodkie ciacha��)dlatego przy ucieraniu masła dołożyłam 4 łyżki cukru pudru�� i ciacho wyszło super������

  2. mary

    Danusiu kusisz wspanialymi ciastam a ja powinnam byc na diecie.Przepis na to ciasto "zmusil" mnie do jego upieczenia.Nie zaluje jest pyszne .Nie bede patrzec jak wskazowki wagi sie przesuwaja.

    • Danka Pichci

      na blaszkę o wymiarach 20×28 cm wystarczy 1/3 szklanki mąki 🙂 chyba, że ciasto będzie zbyt rzadkie to można jeszcze dodać łyżkę

  3. Pingback:Kawowy Bananowiec - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *