Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 szklanki zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
- 3 budynie śmietankowe
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka ricotta
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka agrestowa
- 300 g winogron
Przygotowanie:
1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać dodając jeszcze po jednym żółtku. Odstawić mikser, dosypywać mąkę i mieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia. Przestudzone ciasto przekroić na dwa płaty.
2. 2 szklanki soku wlać do rondelka i wstawić na gaz. W pozostałym soku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się soku ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 1-2 minut, aż powstanie gęsty budyń. Następnie ciepłą masę budyniową przelać na spód ciasta i przykryć drugim płatem. Lekko przydusić.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodawać po łyżce serka i ubijać na wolnych obrotach do połączenia składników. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę i sok z cytryny. Masę przełożyć na ciasto.
4. Winogrona opłukać, osuszyć i poukładać na masie śmietanowej lekko wciskając. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki, aby śmietana stężała.
5. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać ciasto.
6. Tak przygotowane ciasto przykryć i wstawić do lodówki, aż galaretka zastygnie.
Fajne ciacho 😉
Czy serek ricota mogę zastąpić mascarpone??
jak najbardziej 🙂