Składniki na blaszkę o wymiarach 22×30 cm.
Składniki:
- 300 g herbatników
- 260 g delicji pomarańczowych
- 4-5 bananów
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe (3×40 g bez cukru)
- 5 łyżek cukru
- 300 g masła
- 1 galaretka pomarańczowa
- sok z cytryny do skropienia bananów
Przygotowanie:
1. Odlać 1 szklankę mleka do kubka. Wsypać do niego budynie i cukier, dokładnie razem wymieszać. Pozostałe mleko wlać do rondelka i wstawić na gaz. Do gotującego się mleka powoli wlewać mleko z budyniami i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować około 2-3 minut, aż budyń zacznie bąblić (od tego zależy, czy krem wyjdzie). Gotowy budyń przykryć, odstawić do wystygnięcia.
2. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia.
3. Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
4. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć na niej warstwę herbatników i 1/3 kremu. 4 banany przeciąć wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na kremie i docisnąć. Następnie ułożyć delicje. Wyłożyć kolejną 1/3 kremu. Ułożyć herbatniki. Posmarować resztą kremu. Ułożyć banany pokrojone w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wierzch ciasta polać tężejącą galaretką. Wstawić na noc do lodówki.
Czy te 5 łyżek cukru ,to użuwamy do budyniu? jest podany w składnikach,a nie ma go w "przygotowaniu"
używamy do budyniu, juz poprawilam, dziekuje za zwrocenie uwagi 😉
W mgnieniu oka to wszystko?Po co ta hipokryzja?
Po co ta czepliwość? Każdy wie że to metafora, ale zawsze się musi jakaś zakała znaleźć, która się do czegoś przyczepi
Jaka duża blaszka? ?
Jaka duża blaszka? ��
UPS….
Przepraszam na początku jest napisane jak wół…
Ehhh…
Bida ślepemu ?