Menu Zamknij

Bananowa delicja bez pieczenia

W sytuacji, kiedy nie mamy piekarnika lub nam się zepsuł możemy też zrobić pyszne ciasto. Dzisiaj przygotowałam taki właśnie deser z dodatkiem bananów, delicji i herbatników. Ciasto jest mega pyszne, robi się je w mgnieniu oka i szybko znika z talerza! Połączenie kremu budyniowego i bananów nadaje wyjątkowego smaku, polecam! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×30 cm.
Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 260 g delicji pomarańczowych
  • 4-5 bananów
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe (3×40 g bez cukru)
  • 5 łyżek cukru
  • 300 g masła
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • sok z cytryny do skropienia bananów

Przygotowanie:
1. Odlać 1 szklankę mleka do kubka.  Wsypać do niego budynie i cukier, dokładnie razem wymieszać. Pozostałe mleko wlać do rondelka i wstawić na gaz. Do gotującego się mleka powoli wlewać mleko z budyniami i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować około 2-3 minut, aż budyń zacznie bąblić (od tego zależy, czy krem wyjdzie). Gotowy budyń przykryć, odstawić do wystygnięcia.
2. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia.
3. Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
4. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć na niej warstwę herbatników i 1/3 kremu. 4 banany przeciąć wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na kremie i docisnąć. Następnie ułożyć delicje. Wyłożyć kolejną 1/3 kremu. Ułożyć herbatniki. Posmarować resztą kremu. Ułożyć banany pokrojone w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wierzch ciasta polać tężejącą galaretką. Wstawić na noc do lodówki.

Opublikowany wCiasta i desery

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *