- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 kajzerki
- 1 jajko
- mleko do namoczenia kajzerki
- bułka tarta
- sól, pieprz, majeranek
- ząbek czosnku
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 łyżka chrzanu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśniętą kajzerkę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wyrobić na jednolitą masę. Z powstałej masy formować małe klopsiki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie zdjąć z patelni.
2. Por umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć na patelnię, na której smażyły się klopsiki. Dodać obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podsmażyć 2-3 minuty. Oprószyć mąką, dodać bulion, przykryć i dusić około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać śmietankę, chrzan i podsmażone pulpeciki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić około jeszcze 5 minut.
Mega pyszne!!!!super przepis
Jutro będę działać, zrobię te klopsiki. Już mi ślinka cieknie. Dziękuję za ten przepis
Zrrobilammmm pyyycha???