Menu Zamknij

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Najpopularniejszym daniem, które przygotowujemy z mięsa mielonego są tradycyjne klopsy mielone smażone na tłuszczu. Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do zrobienia pysznych pulpecików w sosie porowo-chrzanowym. Dodatek chrzanu sprawia, że sos jest lekko pikantny. Danie to można podawać z ziemniakami lub kaszą. 🙂

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 kajzerki
  • 1 jajko
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, majeranek
  • ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśniętą kajzerkę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wyrobić na jednolitą masę. Z powstałej masy formować małe klopsiki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie zdjąć z patelni.
2. Por umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć na patelnię, na której smażyły się klopsiki. Dodać obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podsmażyć 2-3 minuty. Oprószyć mąką, dodać bulion, przykryć i dusić około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać śmietankę, chrzan i podsmażone pulpeciki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić około jeszcze 5 minut.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *