- 1 filet z piersi kurczaka (około 400 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili
- 4 łyżeczki ketchupu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać pozostałe składniki sosu i razem dokładnie wymieszać.
2. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone mięso, podsmażyć 2-3 minuty do zrumienienia. Przesunąć na bok patelni i dodać obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę podsmażyć, następnie na patelnię dodać umytą, pokrojoną w paski paprykę i oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażyć 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Następnie na patelnię dodać sos. Podsmażyć, aby smaki się wymieszały i sos zgęstniał.
3. Gotowe danie podawać z ryżem i posypać uprażonym sezamem.
wygląda pysznie 🙂
pięknie wygląda i na pewno smaczne
Myślę że już nie muszę zastanawiać się co ugotować na obiadek czwartkowy Dziękuję Pozdrawiam