Nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia są pierniki. Najczęściej przygotowujemy je w formie ciastek i razem z pociechami ozdabiamy lukrem czy kolorowymi pisakami. Jednak niezawsze mamy wystarczająco dużo czasu przed świętami, aby zrobić te pyszne wypieki, więc warto pomyśleć o upieczeniu piernika w formie ciasta na większą blaszkę czy keksówkę. Ja postanowiłam przygotować piernik czekoladowy, który robi się niezwykle prosto i szybko, dlatego myślę, że nawet osoba początkująca w kuchni nie powinna mieć problemów z jego upieczeniem. Mój piernik czekoladowy udekorowałam płynną czekoladą i orzechami włoskimi, ale można również do dekoracji wykorzystać lukier czy bakalie. Przyznam, że taki piernik czekoladowy bardzo mi i mojej rodzince zasmakował, dlatego jestem pewna, że będę często wracać do tego przepisu przed świętami Bożego Narodzenia. Przepis na piernik czekoladowy jest łatwy i szybki, więc naprawdę warto go wypróbować!
Składniki na keksówkę o wymiarach 9×27 cm.
Składniki na Piernik czekoladowy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- lukier lub płynna czekolada do dekoracji
Przygotowanie Piernika czekoladowego:
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodać miód i wlewać strużką olej rzepakowy.
- Mąkę pszenną przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać przyprawę do piernika.
- Do masy jajecznej dodawać na przemian jogurt grecki i przesianą mąkę pszenną. Miksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
- Czekoladę drobno posiekać, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 50-55 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia.
- Wystudzony piernik czekoladowy udekorować według własnego uznania (można polukrować lub polać płynną czekoladą).
- Polecam wypróbować przepis na piernik z kremem grysikowym.
myśle , że warto podać rozmiar keksówki , bo ja mam trzy różne . Tak dla ułatwienia .
rozmiar zawsze podaję przed składnikami 🙂 9×27 cm