Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną są jedną z dwunastu potraw, które pojawiają się u mnie na stole wigilijnym. Lubię je robić także czasem bez okazji, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Jest to trochę pracochłonne danie, ale bardzo smaczne i polecam każdemu spróbować! 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 300 g pieczarek
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 łyżki masła lub margaryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli i usmażyć.
3. Kapustę przepłukać w wodzie i ugotować. Następnie zmielić w tej samej maszynce i dodać do pieczarek z cebulą. Dusić aż odparuje płyn, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być zwarty i pikantny.
4. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zmiksować na niskich obrotach miksera na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 15-20 minut.
5. Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć nieduże naleśniki z obu stron na rumiano.
6. Na każdym naleśniku nałożyć część farszu. Brzegi naleśnika założyć z dwóch stron do środka i zwinąć w rulon. Tak postępować z resztą naleśników. Następnie zapanierować je w rozbełtanym jajku, a później w bułce tartej i ponownie podsmażyć na złoty kolor.