Menu Zamknij

Zrazy z mięsa mielonego

Dzisiejszą moją propozycją na obiad są przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Jako farszu użyłam boczku, cebuli, papryki oraz ogórków konserwowych. Całość usmażyłam na patelni, ale można też włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku. To danie robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyły mi się zdjęcia na komputerze i dopiero niedawno je odkopałam. Roladki wreszcie doczekały się opublikowania, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu! 😉

Składniki:

  • około 600 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • kilka plasterków boczku wędzonego
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia.
2. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać dłonią na jednolitą masę.
3. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić w paski lub ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
4. Mięso podzielić na 5-6 części (zależy jakie duże chcemy zrazy) i każdą część rozklepać dłonią na placek. Na każdym z nich ułożyć plasterek boczku i pozostałe składniki. Następnie dłońmi zmoczonymi wodą uformować roladki. 5. Gotowe zrazy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *