- około 600 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- mleko do namoczenia kajzerki
- sól, pieprz, majeranek
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- kilka plasterków boczku wędzonego
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia.
2. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać dłonią na jednolitą masę.
3. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić w paski lub ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
4. Mięso podzielić na 5-6 części (zależy jakie duże chcemy zrazy) i każdą część rozklepać dłonią na placek. Na każdym z nich ułożyć plasterek boczku i pozostałe składniki. Następnie dłońmi zmoczonymi wodą uformować roladki. 5. Gotowe zrazy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor.
a jakie cuda mają w środku 🙂
Własnie zrobiłam. Są pyszne. Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam. Pyszne. Polecam!!!
można użyć też kiełbasy i ogórka kiszonego
tak
Chyba też przygotuję, mam na to smaka☺☺?
Właśnie kupiłam co trzeba.jutro będą. Tylko zrobie bez boczku