Menu Zamknij

Zapiekanki z pieczywa z dodatkiem pieczarek i papryki

Często zdarza mi się, że zostaje w kuchni niezjedzone pieczywo. By go nie marnować robię z niego szybkie zapiekanki z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobiłam je z pieczarkami, cebulą, papryką i cukinią. Całość przykryłam serem. Takie zapiekanki można podawać z ketchupem lub ulubionymi sosami. Idealnie sprawdzą się na szybką kolację lub śniadanie, polecam! 🙂

Składniki:

  • około 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka plasterków cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kilka kromek chleba i po jednym plasterku sera na każdą zapiekankę
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć w rondelku na 1 łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać do niej pokrojoną w większą kostkę cukinię. Chwilę poddusić. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
4. Na każdą kromkę chleba położyć trochę pieczarek, cebuli z cukinią, kilka pasków papryki i przykryć plasterkiem sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 10 minut (do momentu aż ser zacznie się topić).


Opublikowany wŚniadanie i kolacja

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *