Często zdarza mi się, że zostaje w kuchni niezjedzone pieczywo. By go nie marnować robię z niego szybkie zapiekanki z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobiłam je z pieczarkami, cebulą, papryką i cukinią. Całość przykryłam serem. Takie zapiekanki można podawać z ketchupem lub ulubionymi sosami. Idealnie sprawdzą się na szybką kolację lub śniadanie, polecam! 🙂
- około 200 g pieczarek
- 1 cebula
- kilka plasterków cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- kilka kromek chleba i po jednym plasterku sera na każdą zapiekankę
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć w rondelku na 1 łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać do niej pokrojoną w większą kostkę cukinię. Chwilę poddusić. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
4. Na każdą kromkę chleba położyć trochę pieczarek, cebuli z cukinią, kilka pasków papryki i przykryć plasterkiem sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 10 minut (do momentu aż ser zacznie się topić).
Bardzo lubię chlebowe zapiekanki i w ten smaczny sposób,wykorzystuję czerstwy chleb.Bardzo mnie boli duża ilość wyrzucanego,czasami leżącego na chodnikach chleba.
Pingback:Zapiekane kajzerki z szynką i serem - Danka Pichci