- 250 g makaronu muszelki
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 g żółtego, tartego sera
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- garść posiekanej bazylii i oregano
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Dodać 1/3 sera i wymieszać z makaronem.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Smażyć około 2-3 minut, od czasu do czasu pomieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać i podsmażyć do połączenia składników. Zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła i wymieszać. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego na makaron.
3. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i przełożyć do naczynia.
4. W rondelku roztopić 2 łyżki masła, dodać mąkę. Zrobić zasmażkę, ale nie rumienić. Następnie małym strumieniem dodawać mleko na przemian z bulionem. Cały czas mieszać i gotować, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać startym, żółtym serem.
5. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 20-30 minut.
Super. Danke.