Wiejska patelnia to jedno z prostszych dań na obiad lub kolację. Możemy do niego wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego posiłku. Jest to danie proste, smaczne i sycące, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Wiejska patelnia może być przykładem na to, że nieskomplikowane przepisy są pyszne. 🙂
Składniki:
- 5 ziemniaków lub w zależności od potrzeb
- 150 g kiełbasy śląskiej
- 100 g żółtego sera
- 1 młoda cebula ze szczypiorkiem
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu ziołowego
1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Pokroić w niedużą kostkę lub plasterki.
2, Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki. Chwilę je podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przesunąć na bok patelni. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć, cały czas mieszając do zrumienienia kiełbasy i ziemniaków. Doprawić pieprzem ziołowym i oregano. Następnie posypać startym żółtym serem i pokrojonym szczypiorkiem. Chwilę jeszcze smażyć, aż ser się rozpuści.