Menu Zamknij

Sos beszamelowy

Podstawą sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki oraz mleko. Robiąc ten sos musimy uważać, aby nie powstały nam grudki. Dlatego cały czas trzeba go mieszać łyżką lub rózgą. Może on być bazą do przygotowania innych sosów, na przykład koperkowego, chrzanowego czy ziołowego. Możemy go również wykorzystać do różnego rodzaju zapiekanek oraz dań z makaronem. 🙂

Składniki:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. W rondelku roztopić masło. Dodać mąkę. Podsmażyć 2-3 minuty, aby mąka połączyła się z masłem, ale się nie zrumieniła. Ciągle mieszać. Do powstałej zasmażki wlewać powoli porcjami mleko. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Postępować tak do zużycia całego mleka. Gotować około 10 minut, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *