Z racji, że mamy ciepłą pogodę i nie chciało mi się włączać piekarnika zrobiłam szybki deser z serka homogenizowanego i ricotty na zimno. Sernik taki robi się błyskawicznie, jest lekki i pyszny. Lekko kwaśne truskawki dodają mu orzeźwiającego smaku i idealnie nadaje się na deser do kawy w ten słoneczny dzień. Fanom serników na pewno zasmakuje, zachęcam do wypróbowania!
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 250 g serka ricotta
- 400 g serka homogenizowanego
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 300 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
1. Ciasteczka pokruszyć, przełożyć do blendera. Zalać roztopionym masłem i zmiksować. Tortownicę o wymiarach 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Na spód przełożyć masę ciasteczkową i wyrównać. Całość włożyć do lodówki na 15-20 minut.
2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę przelać do miski i ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać ricottę. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Podobnie postąpić z serkiem homogenizowanym. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodać przestudzoną żelatynę oraz kilka pokrojonych truskawek i wymieszać.
4. Masę serową przełożyć na spód z ciastek. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi truskawkami.
5. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, aby stężało.
W letnim sezonie tego typu desery są moimi ulubionymi. Lekkie i szybkie 🙂