Schab obok karkówki to najczęściej kupowany przez nas gatunek mięsa wieprzowego. Ze schabowego przeważnie robimy tradycyjnego kotleta w panierce lub roladki, ewentualnie schab ze śliwką. Jednak z tego chudego mięsa można przygotować wiele innych potraw. Przykładem jest schab duszony w warzywach. Mięso jest soczyste, kruche i smakuje wyśmienicie w aromatycznym sosie!
Składniki:
- około 600 g schabu bez kości
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora (około 6-8 cm)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, ostra papryka
- mąka
- 2 łyżki oleju
- 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w plastry jak na schabowe. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.
2. Na patelnię wlać kolejną łyżkę oleju. Dodać obraną, pokrojoną w plasterki cebulę i opłukanego, pokrojonego w plasterki pora. Lekko zeszklić. Następnie dodać obraną, pokrojoną w plasterki marchewkę i obrane, pokrojone w kostkę pietruszkę oraz seler. Chwilę podsmażyć. Następnie na patelnię przełożyć wcześniej usmażone kotlety. Wlać szklankę wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjąć mięso i powoli wlewać śmietankę. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Czy po zgestnieniu sosu wkladamy mieso i jeszcze dusimy czy dodajemy sos dopiero przy podsniu na stol?
Nie trzeba wkładać, chyba że będą zimne to można włożyć do sosu i podgrzać