Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z różnym nadzieniem, najczęściej z grzybowym, mięsnym czy serowym. Ja osobiście i moja rodzina lubimy te pierożki z nadzieniem szpinakowym. Dlatego dzisiaj przygotowałam sałatkę właśnie z taką wersją tego makaronu. Taką sałatkę możemy przygotować na różnego rodzaju przyjęcia lub bez okazji na kolację. Też sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
- 1 opakowanie (250 g) makaronu tortellini ze szpinakiem i ricottą
- 150 g szynki drobiowej
- 120 g żółtego sera (Gouda lub Edamski)
- 2-3 większe ogórki konserwowe
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść roszponki lub rukoli
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
- Szynkę, ser oraz ogórki pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki.
- Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników.
- Do miseczki dodać majonez oraz roszponkę lub rukolę i wymieszać. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na 20-30 minut.