Menu Zamknij

Sałatka ze szpinakowym tortellini i szynką

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z różnym nadzieniem, najczęściej z grzybowym, mięsnym czy serowym. Ja osobiście i moja rodzina lubimy te pierożki z nadzieniem szpinakowym. Dlatego dzisiaj przygotowałam sałatkę właśnie z taką wersją tego makaronu. Taką sałatkę możemy przygotować na różnego rodzaju przyjęcia lub bez okazji na kolację. Też sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 1 opakowanie (250 g) makaronu tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • 150 g szynki drobiowej
  • 120 g żółtego sera (Gouda lub Edamski)
  • 2-3 większe ogórki konserwowe
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść roszponki lub rukoli
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
  2. Szynkę, ser oraz ogórki pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki.
  3. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników.
  4. Do miseczki dodać majonez oraz roszponkę lub rukolę i wymieszać. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *