Menu Zamknij

Ciastka z ciasta francuskiego z powidłami

Po ciasto francuskie w mojej kuchni sięgam, kiedy organizuję imprezę w domu. Zazwyczaj przygotowuję z niego różnego rodzaju przekąski na słono, ale ostatnio postanowiłam zrobić coś słodkiego. Są to proste w przygotowaniu ciasteczka z powidłami śliwkowymi. U mnie były one domowej roboty. Do takiego deseru potrzebujecie jedynie 3 składników, a z jego zrobieniem na pewno każdy sobie poradzi. Ciepłe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych lub innego gęstego dżemu
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na kwadraty (w zależności od tego, jakie duże chcemy mieć ciasteczka). Na każdym kwadracie wyłożyć łyżeczkę powideł (lub więcej, w zależności od wielkości kwadratów). Przeciwległe rogi posklejać ze sobą. Tak przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Jajko rozbełtać w miseczce. Posmarować nim wierzch każdego ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 15 minut.
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciastka Piwoszki z jabłkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *