Sałatka brokułowa z tortellini to pomysł na niesamowicie pyszną przekąskę, którą możemy przygotować na każdą imprezę lub po prostu na domową kolację. Mój przepis na sałatkę brokułową z tortellini jest bardzo prosty, a do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilka składników. Podstawowym składnikiem są pierożki tortellini. U mnie z nadzieniem szynki prosciutto, ale może być inne. Do tego chrupiący brokuł, pomidorki koktajlowe, ser feta, a całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika. Zazwyczaj takie sałatki przygotowuję z majonezem, ale tym razem polałam ją aromatycznym sosem czosnkowym. Sałatka z brokułem i tortellini to sycące danie, dlatego jest doskonała także na obiad, ale również świetnie sprawdzi się zapakowana w pudełko jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Składniki na Sałatkę brokułową z tortellini:
- 1 opakowanie (250 g) tortellini
- 1 brokuł (około 300 g)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 250 g sera feta
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 nieduże ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie Sałatki brokułowej z tortellini:
- Jogurt naturalny i majonez przełożyć do miseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miseczki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i odstawić, aby smaki się przegryzły.
- Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić na sitku do przestudzenia.
- Do większego garnka wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i zagotować wodę. W międzyczasie brokuła podzielić na różyczki i przełożyć do gotującej się wody. Gotować przez około 7-8 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, różyczki przecedzić przez sitko. Przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do przestudzenia.
- Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na pół lub na ćwiartki. Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę.
- W szklanym naczyniu ułożyć połowę składników sałatki (tj. różyczki brokuła, tortellini, kostki sera feta, pokrojone pomidorki koktajlowe), polać przygotowanym sosem czosnkowym. Następnie wyłożyć resztę składników i ponownie polać sosem czosnkowym.
- Szczypiorek posiekać i posypać nim wierzch przygotowanej sałatki.
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i przestudzonymi posypać wierzch sałatki. Sałatka brokułowa z tortellini nadaje się od razu do zjedzenia, nie trzeba jej wkładać do lodówki.
Tortellini z jakim farszem ?
u mnie z nadzieniem szynki prosciutto, ale może być inne, ulubione 🙂