Kotleciki Szu Szu, czyli soczyste i mięciutkie mięsne kawałki filetu z kurczaka, które zasmakują dzieciom i nie tylko. Kotlety kojarzą nam się głównie z plastrami mięsa drobiowego czy wieprzowego, obtoczone w panierce z jajek i bułki tartej, a następnie smażone na patelni. Natomiast kotleciki Szu Szu to kawałki kurczaka marynowane w cieście jogurtowym z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw. Przypominają one trochę nuggetsy, ale są bardziej miękkie w środku, a cechuje je chrupiąca panierka i czosnkowa nuta. Przepis na kotleciki Szu Szu nie jest skomplikowany i każdy może sobie zrobić taką przekąskę. Takie kotleciki to również świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, a sposobów na ich podanie jest wiele (np. z frytkami i ulubioną surówką). Przygotowując kotleciki Szu Szu możemy je smażyć bezpośrednio po zamarynowaniu lub przygotować wieczorem i pozostawić w marynacie, a następnego dnia usmażyć. Wówczas mięso lepiej przejdzie smakiem przypraw i będzie bardziej kruche.

Inspiracja: Kulinarne przeboje.
Składniki na Kotleciki Szu Szu:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 500 g)
- olej rzepakowy do smażenia
Marynata:
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie Kotlecików Szu Szu:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Przełożyć do większej miseczki. Następnie dodać pozostałe składniki marynaty (tj. żółtka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, olej rzepakowy i przyprawy). Wszystko razem dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą rózgi kuchennej lub widelca.
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Następnie pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Pokrojone kawałki kurczaka przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie obtoczyć w marynacie. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Na patelni rozgrzać olej. Wyjąć naczynie z mięsem z lodówki. Mięso wyciągnąć z marynaty i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kawałki mięsa przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.



fajne te kotleciki
masz racje
Danusi Twoje przepisy sa super. Skorzystam teraz z tego przepisu. Dziekuje. Maria
Bardzo mi miło <3 pozdrawiam i smacznego! 🙂
Witam, dzisjaj marynuje, jutro bedzoe pyszny obiadek. Dziekuje za fajny pomysl na obiad dla dziecka. Pozdrawiam