Muszę przyznać, że odkąd spróbowałam zielonych szparagów to te białe poszły w odstawkę. Główną przyczyną jest to, że trzeba je obierać, a także są czasami gorzkawe. Jednak czasami lubię z nimi przygotować jakieś pyszne danie. Tym razem postawiłam na makaron penne w sosie śmietankowym z dodatkiem boczku wędzonego i oczywiście-białych szparagów. Takie danie sprawdzi się na szybki, smaczny i prosty obiad. 🙂
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 200 g makaronu penne
- 150 g boczku wędzonego
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Obgotować w wodzie z solą i łyżeczką cukru przez 15 minut. Następnie przecedzić.
3. Boczek pokroić w kostkę lub paski i podsmażyć na patelni do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię wlać śmietankę i dodać szparagi. Całość gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ugotowany makaron. Wymieszać i zdjąć z ognia.