Menu Zamknij

Penne z białymi szparagami i boczkiem

Muszę przyznać, że odkąd spróbowałam zielonych szparagów to te białe poszły w odstawkę. Główną przyczyną jest to, że trzeba je obierać, a także są czasami gorzkawe. Jednak czasami lubię z nimi przygotować jakieś pyszne danie. Tym razem postawiłam na makaron penne w sosie śmietankowym z dodatkiem boczku wędzonego i oczywiście-białych szparagów. Takie danie sprawdzi się na szybki, smaczny i prosty obiad. 🙂

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 200 g makaronu penne
  • 150 g boczku wędzonego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Obgotować w wodzie z solą i łyżeczką cukru przez 15 minut.  Następnie przecedzić.
3. Boczek pokroić w kostkę lub paski i podsmażyć na patelni do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię wlać śmietankę i dodać szparagi. Całość gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ugotowany makaron. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *