Menu Zamknij

Mix sałat z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym

Przepisów na sałatki jest bez liku. Wiele z nich ma swoje nazwy, na przykład sałatka królewska czy gyros. Często jest jednak tak, że komponujemy sałatki według własnego uznania i z tego co mamy w lodówce. Ja często przygotowuję sałatki na bazie mixu sałat z różnymi dodatkami. Dzisiejsza moja propozycja jest z kurczakiem i możemy ją przygotować na kolację lub zapakować w pudełeczko do pracy.

Składniki:

  • 1/2 opakowania mixu liści roszponki, rukoli i botwinki
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • około 200 g filetu z piersi kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa lub tylko solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  2. Liście sałat przełożyć na półmisek. Dodać ostudzone mięso, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Dodać do sałaty.
  3. Składniki sosu wymieszać ze sobą do połączenia. Doprawić solą, pieprzem. Polać nim przed podaniem sałatkę.
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:5 sałatek bez majonezu - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *