Przepisów na sałatki jest bez liku. Wiele z nich ma swoje nazwy, na przykład sałatka królewska czy gyros. Często jest jednak tak, że komponujemy sałatki według własnego uznania i z tego co mamy w lodówce. Ja często przygotowuję sałatki na bazie mixu sałat z różnymi dodatkami. Dzisiejsza moja propozycja jest z kurczakiem i możemy ją przygotować na kolację lub zapakować w pudełeczko do pracy.
Składniki:
- 1/2 opakowania mixu liści roszponki, rukoli i botwinki
- 1 kulka sera mozzarella
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- około 200 g filetu z piersi kurczaka
- przyprawa gyros
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa lub tylko solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Liście sałat przełożyć na półmisek. Dodać ostudzone mięso, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Dodać do sałaty.
- Składniki sosu wymieszać ze sobą do połączenia. Doprawić solą, pieprzem. Polać nim przed podaniem sałatkę.
Pingback:5 sałatek bez majonezu - Danka Pichci