Marokańskie chlebki z patelni to nieduże, drożdżowe bułeczki z mięsnym nadzieniem. Wyjątkowo tym razem do ciasta drożdżowego dodajemy też jogurt naturalny lub kwaśną, gęstą śmietanę. Natomiast farsz to pokrojone drobno mięso z kurczaka, papryka, pieczarki, cebula i czosnek. Do podsmażonego farszu dodajemy też starty, żółty ser, który sprawia, że wszystkie składniki łączą się ze sobą. Przepis na marokańskie chlebki z patelni jest prosty, a gotowe bułeczki będą hitem na niejednej imprezie karnawałowej lub innej. Można je też zabrać do pracy jako drugie śniadanie. U mnie marokańskie chlebki z patelni są z farszem drobiowym, ale dobre też będą z wieprzowym mięsem mielonym. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Marokańskie chlebki z patelni możemy podawać w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu.
Składniki na Marokańskie chlebki z patelni:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (może być kwaśna śmietana 12%)
- około 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 150 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 nieduża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Marokańskich chlebków z patelni:
- Mleko wlać do kubka. Kubek wstawić na gaz, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 4 łyżki ciepłego mleka, łyżkę mąki pszennej. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
- Mąkę pszenną przesiać do miski, wlać pozostałe mleko. Dodać sól, wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny. Całość wymieszać. Masło przełożyć do kubka. Wstawić na gaz, rozpuścić, lekko przestudzić. Następnie wlać do miski z mąką i ręką wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojone mięso. Podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
- Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju rzepakowego, podgrzać, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażyć. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną paprykę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać podsmażone mięso, 2 łyżki ketchupu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Patelnię zdjąć z ognia. Do farszu zetrzeć żółty ser na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Całość wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
- Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach i na środek włożyć 1-2 łyżki farszu. Następnie dokładnie zlepić formując okrągłe bułeczki i ułożyć je na desce posypanej mąką pszenną miejscem zlepienia do dołu.
- Na gazie podgrzać suchą patelnię. Ułożyć na niej 3-4 bułeczki miejscem zlepienia do dołu i smażyć pod przykryciem z obu stron na złoty kolor na średniej mocy palnika (z każdej strony około 5-7 minut).
- Usmażone bułeczki podawać z sosem czosnkowym lub sosem majonezowo-ketchupowym.
- Polecam wypróbować przepis na pizzowe świderki.
Czy zamiast usmażyć, można upiec w piekarniku?
można