Menu Zamknij

Marokańskie chlebki z patelni

Marokańskie chlebki z patelni to nieduże, drożdżowe bułeczki z mięsnym nadzieniem. Wyjątkowo tym razem do ciasta drożdżowego dodajemy też jogurt naturalny lub kwaśną, gęstą śmietanę. Natomiast farsz to pokrojone drobno mięso z kurczaka, papryka, pieczarki, cebula i czosnek. Do podsmażonego farszu dodajemy też starty, żółty ser, który sprawia, że wszystkie składniki łączą się ze sobą. Przepis na marokańskie chlebki z patelni jest prosty, a gotowe bułeczki będą hitem na niejednej imprezie karnawałowej lub innej. Można je też zabrać do pracy jako drugie śniadanie. U mnie marokańskie chlebki z patelni są z farszem drobiowym, ale dobre też będą z wieprzowym mięsem mielonym. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Marokańskie chlebki z patelni możemy podawać w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu.

Marokańskie chlebki z patelni

Składniki na Marokańskie chlebki z patelni:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (może być kwaśna śmietana 12%)
  • około 1/4 łyżeczki soli

Farsz:

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Marokańskie chlebki z patelni

Przygotowanie Marokańskich chlebków z patelni:

  1. Mleko wlać do kubka. Kubek wstawić na gaz, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 4 łyżki ciepłego mleka, łyżkę mąki pszennej. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Mąkę pszenną przesiać do miski, wlać pozostałe mleko. Dodać sól, wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny. Całość wymieszać. Masło przełożyć do kubka. Wstawić na gaz, rozpuścić, lekko przestudzić. Następnie wlać do miski z mąką i ręką wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku.
  4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
  5. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.
  6. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  7. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojone mięso. Podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
  8. Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju rzepakowego, podgrzać, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażyć. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną paprykę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać podsmażone mięso, 2 łyżki ketchupu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Patelnię zdjąć z ognia. Do farszu zetrzeć żółty ser na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Całość wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
  9. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach i na środek włożyć 1-2 łyżki farszu. Następnie dokładnie zlepić formując okrągłe bułeczki i ułożyć je na desce posypanej mąką pszenną miejscem zlepienia do dołu.
  10. Na gazie podgrzać suchą patelnię. Ułożyć na niej 3-4 bułeczki miejscem zlepienia do dołu i smażyć pod przykryciem z obu stron na złoty kolor na średniej mocy palnika (z każdej strony około 5-7 minut).
  11. Usmażone bułeczki podawać z sosem czosnkowym lub sosem majonezowo-ketchupowym.
  12. Polecam wypróbować przepis na pizzowe świderki.
Marokańskie chlebki z patelni
Marokańskie chlebki z patelni
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Przekąski, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *