Dania jednogarnkowe świetnie się sprawdzają, kiedy nie mamy sprecyzowanego pomysłu na obiad lub kolację. U każdego w lodówce znajdzie się chyba kawałek piersi z kurczaka, z której można przygotować pyszną i sycącą potrawę. Filet jest mięsem, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, podobnie jest z makaronem i warzywami. Dlatego w krótkim czasie możemy wyczarować coś smacznego! 🙂
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka
- 30 dag makaronu (tagliatelle, świderki, itp.)
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, pół szklanki wody zostawić do duszenia warzyw.
2. Mięso umyć, pokroić na nieduże paski. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, usmażyć na nim kurczaka. Następnie zdjąć z patelni.
3. Marchewkę umyć, obrać, pokroić w paseczki. Por oczyścić, umyć, pokroić na zapałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, pokroić w słupki.
4. Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć kilka minut, podlać wodą z gotowania makaronu. Następnie dodać usmażonego kurczaka, imbir, sos sojowy, cukier, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć jeszcze chwilę, dodać makaron i dusić jeszcze chwilę, aż danie będzie gorące.
5. Danie podawać posypane pokrojonym szczypiorkiem.
dla mnie to super opcja do pracy 😉
Pingback:6 najlepszych przepisów na makaron - Danka Pichci