Menu Zamknij

Ciasteczka z jabłkami

Najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe ciastka, ale czasami warto trochę się potrudzić i zrobić własne. Ja właśnie tak zrobiłam. Wieczorem zagniotłam ciasto, odstawiłam do lodówki i z rana dokończyłam robienie ciasteczek. Do pomocy w ich przygotowywaniu możemy zachęcić nasze dzieci. Jest to prosty przepis i na pewno każdemu się uda. Takie ciasteczka to doskonały deser do kawy! 😉

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2-3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 nieduże jabłka
  • cynamon
  • białko
  • cukier do posypania


Przygotowanie:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać rozdrobnione drożdże, posiekaną margarynę, żółtko, jajko, śmietanę, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. 
2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki. Posypać cynamonem.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto na placek o grubości około 3 mm. Szklanką wycinać kółka.
4. Na połówce każdego kółka układać po kawałku jabłka i składać ciasteczka na pół. Narożniki można delikatnie skleić. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce. Z wierzchu posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem w kryształach. 
5. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 10-15 minut.

Opublikowany wCiasta i desery

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *