Najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe ciastka, ale czasami warto trochę się potrudzić i zrobić własne. Ja właśnie tak zrobiłam. Wieczorem zagniotłam ciasto, odstawiłam do lodówki i z rana dokończyłam robienie ciasteczek. Do pomocy w ich przygotowywaniu możemy zachęcić nasze dzieci. Jest to prosty przepis i na pewno każdemu się uda. Takie ciasteczka to doskonały deser do kawy! 😉
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2-3 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 nieduże jabłka
- cynamon
- białko
- cukier do posypania
Przygotowanie:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać rozdrobnione drożdże, posiekaną margarynę, żółtko, jajko, śmietanę, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki. Posypać cynamonem.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto na placek o grubości około 3 mm. Szklanką wycinać kółka.
4. Na połówce każdego kółka układać po kawałku jabłka i składać ciasteczka na pół. Narożniki można delikatnie skleić. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce. Z wierzchu posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem w kryształach.
5. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 10-15 minut.
Wyglądają przecudownie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
bardzo dobre i dziś piekę znowu
Super, polecam, robie już kolejny raz 🙂
super, bardzo smaczne