Różnego rodzaju klopsiki i pulpeciki to dania dosyć proste i szybkie do przygotowania. Smak ich zależy od tego, jakich dodamy przypraw i dodatków. Ja dzisiaj zrobiłam pyszne pulpeciki w sosie pieczarkowo-śmietanowym. Można je podawać z makaronem, kaszą czy ryżem. Jest to przepis, który można wykorzystywać w ciągu całego roku, ponieważ pieczarki są ogólnodostępne. Polecam! 🙂

Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1/2 kajzerki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 szklanka mleka do namoczenia bułki
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- 3 łyżki oleju
Sos:
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek zielonego kopru do posypania
Przygotowanie:
1. Bułkę namoczyć w mleku.
2. Mięso przełożyć do miski, dodać całe jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić na jednolitą masę.
3. Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim klopsiki z obu stron na złoty kolor.
5. Klopsiki zdjąć z patelni i na tej samej patelni zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
6. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki i dodać na patelnię do cebuli. Posolić i chwilę poddusić, aż puszczą wodę. Następnie wlać śmietankę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dodać wcześniej podsmażone klopsiki i dusić jeszcze na małym ogniu 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowym daniem posypać pokrojonym koperkiem.
Rewelacyjny blog wszystko dokładnie po kolei. Dziękuję i proszę o jeszcze.
bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂