Menu Zamknij

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Różnego rodzaju klopsiki i pulpeciki to dania dosyć proste i szybkie do przygotowania. Smak ich zależy od tego, jakich dodamy przypraw i dodatków. Ja dzisiaj zrobiłam pyszne pulpeciki w sosie pieczarkowo-śmietanowym. Można je podawać z makaronem, kaszą czy ryżem. Jest to przepis, który można wykorzystywać w ciągu całego roku, ponieważ pieczarki są ogólnodostępne. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 kajzerki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka mleka do namoczenia bułki
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • 3 łyżki oleju
Sos:
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek zielonego kopru do posypania


Przygotowanie:
1. Bułkę namoczyć w mleku. 
2. Mięso przełożyć do miski, dodać całe jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić na jednolitą masę.
3. Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim klopsiki z obu stron na złoty kolor.
5. Klopsiki zdjąć z patelni i na tej samej patelni zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
6. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki i dodać na patelnię do cebuli. Posolić i chwilę poddusić, aż puszczą wodę. Następnie wlać śmietankę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dodać wcześniej podsmażone klopsiki i dusić jeszcze na małym ogniu 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowym daniem posypać pokrojonym koperkiem.
Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *