Menu Zamknij

Lekko ostra pasta jajeczna

Pasta jajeczna to świetne rozwiązanie na śniadanie lub przekąskę, a także kolację. Robi się ją szybko i można przechowywać kilka dni w lodówce. Głównym składnikiem są jajka, a resztę komponujemy według własnego uznania. Tak naprawdę pastę można przyrządzić ze wszystkim, co lubimy. Mogą to być np. papryka, cebula, ogórek czy szynka. Do przyrządzenia mojej dzisiejszej pasty użyłam papryki i szczypiorku. Dodałam także chrzan, który sprawia, że ma ona lekko pikantny smak. Jest idealna do świeżego pieczywa! 😉

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kawałek papryki czerwonej
  • 1 łyżka tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g białego twarogu półtłustego
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ser przełożyć do miseczki, dokładnie podusić widelcem.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobniutką kostkę. Przełożyć do sera.
3. Szczypiorek umyć, drobno posiekać, przełożyć do miseczki.
4. Paprykę umyć, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do pozostałych składników.
5. Do miseczki dodać majonez i chrzan. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *