Dzisiejsza moją propozycją jest karkówka duszona w cebuli. Przypadnie ona osobom lubiącym pikantne smaki. Sos sojowy i ocet balsamiczny w połączeniu z cebulą nadaje mięsu charakterystyczny smak, a dodatek papryki dodaje ostrości. Danie takie nadaje się na weekendową kolację lub przyjęcie rodzinne. Moim gościom bardzo smakowało i polecam wypróbować! 😉
Składniki:
- 1 kg karkówki lub mięsa od szynki
- 5 ząbków czosnku
- 4 cebule
- olej do smażenia
Sos:
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i natrzeć nim pokrojone mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny.
2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Karkówkę wyjąć z lodówki i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając cebulą (jak na załączonym zdjęciu).
3. Na patelnię wlać wodę, dodać pozostałe składniki sosu, całość wymieszać i podgrzać. Zalać mięso w naczyniu żaroodpornym.
4. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około półtorej godziny. 15 minut przed upływem tego czasu zdjąć przykrycie, aby mięso się zrumieniło z wierzchu.
Wersja z pieczarkami lepsza! ?