Przygotowując posiłki dla mojej rodziny zazwyczaj sięgam po świeże warzywa. Tym razem jednak wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw chińskich, ponieważ domownicy mieli ochotę na kuchnię azjatycką. W celu nadania daniu orientalnego smaku, doprawiłam je kurkumą i imbirem. Taką potrawę robi się ekspresowo, a na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej!
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka
- opakowanie mieszanki chińskiej (450 g)
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, imbir, kurkuma
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać mieszankę chińską. Smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż warzywa zmiękną. Ewentualnie podlać niewielką ilością wody. Następnie dodać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz kurkumą i odrobiną chili, jeżeli chcemy by potrawa była bardziej pikantna.