Menu Zamknij

Filet z kurczaka z mieszanką chińską

Przygotowując posiłki dla mojej rodziny zazwyczaj sięgam po świeże warzywa. Tym razem jednak wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw chińskich, ponieważ domownicy mieli ochotę na kuchnię azjatycką. W celu nadania daniu orientalnego smaku, doprawiłam je kurkumą i imbirem. Taką potrawę robi się ekspresowo, a na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej!

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • opakowanie mieszanki chińskiej (450 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, imbir, kurkuma
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać mieszankę chińską. Smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż warzywa zmiękną. Ewentualnie podlać niewielką ilością wody. Następnie dodać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz kurkumą i odrobiną chili, jeżeli chcemy by potrawa była bardziej pikantna.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *