Ja i moja rodzinka uwielbiamy różnego rodzaju ciasta z kremami, ale czasami mam ochotę na proste ciasto, które można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Takim ciastem jest Wiewiórka. Przygotowanie jego zajmuje kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące bakaliami i zachowujące długo świeżość.
Składniki na blaszkę o wymiarach 30×23 cm.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jabłka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- szczypta soli
- 1/2 szklanki żurawiny
Przygotowanie:
- Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Orzechy posiekać nożem.
- Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i przesiać do miseczki.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodawać olej. Miksować do połączenia składników. Odstawić mikser. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i wymieszać łyżką. Następnie dodać jabłka, orzechy, odciśniętą i pokrojoną żurawinę. Ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut.
- Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
W przepisie nie jest napisane kiedy dodać kakao.
Z tego co widzę,Do mąki dodać kakao
Czym można zastąpić orzechy ,ponieważ jestem uczulona na orzechy i migdały?
można dać trochę ziaren słonecznika albo pominąć orzechy