Menu Zamknij

Ciasto Wiewiórka

Ja i moja rodzinka uwielbiamy różnego rodzaju ciasta z kremami, ale czasami mam ochotę na proste ciasto, które można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Takim ciastem jest Wiewiórka. Przygotowanie jego zajmuje kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące bakaliami i zachowujące długo świeżość.

Składniki na blaszkę o wymiarach 30×23 cm.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki żurawiny

Przygotowanie:

  1. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Orzechy posiekać nożem.
  2. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i przesiać do miseczki.
  3. Jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodawać olej. Miksować do połączenia składników. Odstawić mikser. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i wymieszać łyżką. Następnie dodać jabłka, orzechy, odciśniętą i pokrojoną żurawinę. Ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut.
  4. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Opublikowany wCiasta i desery

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *