Zdarza mi się kupować dojrzałe banany, które przeznaczam na koktajl albo dodaję do owsianki lub robię placuszki bananowe. Jednak tym razem postanowiłam wykorzystać je w inny sposób, więc zrobiłam z dojrzałych bananów ciasto. Takie ciasto robi się bardzo szybko, ponieważ nie używamy do jego przygotowania miksera. Wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Do tego ciasta możemy również dodać suszoną żurawinę, rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto bananowe jest proste i bardzo smaczne. Idealne na Święta i nie tylko.
Składniki na formę o wymiarach 22×10 cm.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki pszennnej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta gałki muszkatałowej
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
szklanka – 250 ml
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem i solą do miski. Dodać cukier, posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.
- Banany obrać, przełożyć do miseczki i podusić widelcem. Dodać jajko, mleko, olej i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub widelca. Tak przygotowaną masę przelać do miseczki z suchymi składnikami. Całość ponownie wymieszać do połączenia składników.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Wierzch ciasta można polukrować, posypać cukrem pudrem albo posmarować polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.