Menu Zamknij

Ciasto bananowe z czekoladą

Zdarza mi się kupować dojrzałe banany, które przeznaczam na koktajl albo dodaję do owsianki lub robię placuszki bananowe. Jednak tym razem postanowiłam wykorzystać je w inny sposób, więc zrobiłam z dojrzałych bananów ciasto. Takie ciasto robi się bardzo szybko, ponieważ nie używamy do jego przygotowania miksera. Wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Do tego ciasta możemy również dodać suszoną żurawinę, rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto bananowe jest proste i bardzo smaczne. Idealne na Święta i nie tylko.

Składniki na formę o wymiarach 22×10 cm.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki pszennnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

szklanka – 250 ml

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem i solą do miski. Dodać cukier, posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.
  2. Banany obrać, przełożyć do miseczki i podusić widelcem. Dodać jajko, mleko, olej i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub widelca. Tak przygotowaną masę przelać do miseczki z suchymi składnikami. Całość ponownie wymieszać do połączenia składników.
  3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Wierzch ciasta można polukrować, posypać cukrem pudrem albo posmarować polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *