Niewątpliwie pierniczki w kształcie gwiazdek, choinek, dzwonków są zwiastunem zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Nic nie jest w stanie zastąpić nam korzennych zapachów rozchodzących się po mieszkaniu podczas ich wypiekania. Są to ciasteczka, które przygotowujemy 2-3 tygodnie przed świętami i przechowujemy szczelnie zamknięte w słoiku lub pudełku. Do ich wykrawania, a później do dekoracji możemy zaangażować nasze dzieci i będą miały wspaniałą zabawę. Pierniki z tego przepisu bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, a później twardnieją, ale po lukrowaniu i zamknięciu w pojemniku stają się miękkie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
- Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać miód oraz przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką. Następnie dodać miękkie masło, cukier i ponownie wymieszać do połączenia składników. Następnie wbić jajko i ręką wyrabiać ciasto dolewając ciepłe mleko. Ciasto powinno być miękkie. Jeżeli będzie zbyt klejące to podsypać jeszcze trochę mąką.
- Gotowe ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać pierniczki. Następnie pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 10-15 minut.
- Upieczone i ostudzone pierniki udekorować według własnego uznania.
- Gotowe pierniki przełożyć do słoika lub pudełka i szczelnie zamknąć.