Menu Zamknij

Świąteczne pierniki

Niewątpliwie pierniczki w kształcie gwiazdek, choinek, dzwonków są zwiastunem zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Nic nie jest w stanie zastąpić nam korzennych zapachów rozchodzących się po mieszkaniu podczas ich wypiekania. Są to ciasteczka, które przygotowujemy 2-3 tygodnie przed świętami i przechowujemy szczelnie zamknięte w słoiku lub pudełku. Do ich wykrawania, a później do dekoracji możemy zaangażować nasze dzieci i będą miały wspaniałą zabawę. Pierniki z tego przepisu bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, a później twardnieją, ale po lukrowaniu i zamknięciu w pojemniku stają się miękkie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać miód oraz przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką. Następnie dodać miękkie masło, cukier i ponownie wymieszać do połączenia składników. Następnie wbić jajko i ręką wyrabiać ciasto dolewając ciepłe mleko. Ciasto powinno być miękkie. Jeżeli będzie zbyt klejące to podsypać jeszcze trochę mąką.
  2. Gotowe ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać pierniczki. Następnie pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 10-15 minut.
  4. Upieczone i ostudzone pierniki udekorować według własnego uznania.
  5. Gotowe pierniki przełożyć do słoika lub pudełka i szczelnie zamknąć.
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *