Składniki na naczynie żaroodporne o wymiarach 22×27 cm.
Składniki:
- 200 g herbatników
- 80 g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 g borówek amerykańskich
- 500 g truskawek
- 120 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokruszyć na papierze i rozwałkować wałkiem na drobno. Masło stopić w kubku. Pokruszone herbatniki przełożyć do miseczki i połączyć z masłem.
2. Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć spód masą herbatnikową. Dokładnie ubić. Włożyć na chwilę do lodówki.
3. Truskawki i borówki umyć, przełożyć na sito do odsączenia z wody.
4. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
5. Śmietanę ubić na sztywno.
6. Ser przełożyć do miski. Dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii i zmiksować na jednolitą masę. Dodać przestudzoną żelatynę, ubitą śmietanę i większość truskawek oraz borówek (pozostawić trochę na wierzch). Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na spód herbatnikowy.
7. Na wierzchu poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki lub na całą noc.
Smacznie wyglada.