Menu Zamknij

Sernik na zimno z truskawkami i borówkami

Jakiś czas temu robiłam sernik na zimno z truskawkami (przepis) i całej mojej rodzinie smakował. Córka prosiła, żebym zrobiła go ponownie. Ulegając jej namowom postanowiłam zrobić podobne ciasto. Tym razem miał to być sernik z borówkami i malinami, ale w sklepie nie było malin więc zastąpiłam je truskawkami. Masę serową zrobiłam też nieco inaczej, a całe ciasto zalałam galaretką. Wyszło równie pysznie jak poprzednia wersja. Zachęcam do spróbowania! 🙂 

Składniki na naczynie żaroodporne o wymiarach 22×27 cm.
Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 500 g truskawek
  • 120 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

Przygotowanie:
1. Herbatniki pokruszyć na papierze i rozwałkować wałkiem na drobno. Masło stopić w kubku. Pokruszone herbatniki przełożyć do miseczki i połączyć z masłem.
2. Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć spód masą herbatnikową. Dokładnie ubić. Włożyć na chwilę do lodówki.
3. Truskawki i borówki umyć, przełożyć na sito do odsączenia z wody.
4. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do przestudzenia.
5. Śmietanę ubić na sztywno.
6. Ser przełożyć do miski. Dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii i zmiksować na jednolitą masę. Dodać przestudzoną żelatynę, ubitą śmietanę i większość truskawek oraz borówek (pozostawić trochę na wierzch). Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na spód herbatnikowy.
7. Na wierzchu poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki lub na całą noc.

Opublikowany wCiasta i desery

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *