Moi domownicy i ja lubimy ogórki w każdej wersji, począwszy od surowych, po małosolne, jak i w postaci przetworów na zimę. Co roku staram się robić coś nowego z tych warzyw. Tym razem postąpiłam podobnie i zrobiłam pikantną sałatkę z ogórków z dodatkiem chili. Jadłam ją kiedyś u bratowej i właśnie od niej dostałam ten sprawdzony przepis. Polecam go wielbicielom ostrzejszych smaków! 🙂
Składniki:
- 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 200 ml octu 10%
- 200 ml oleju
- 1 suszona papryczka chili
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plasterki do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do ogórków. Chili drobniutko pokroić, przełożyć do miski. Dodać sól, cukier, ocet, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
2. Słoiki umyć, wysuszyć i przełożyć do nich przygotowane ogórki. Zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.
Czy papryczki może być niesuszona?
Tak