Menu Zamknij

Sałatka ogórkowa z chili i czosnkiem

Moi domownicy i ja lubimy ogórki w każdej wersji, począwszy od surowych, po małosolne, jak i w postaci przetworów na zimę. Co roku staram się robić coś nowego z tych warzyw. Tym razem postąpiłam podobnie i zrobiłam pikantną sałatkę z ogórków z dodatkiem chili. Jadłam ją kiedyś u bratowej i właśnie od niej dostałam ten sprawdzony przepis. Polecam go wielbicielom ostrzejszych smaków! 🙂

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 200 ml octu 10%
  • 200 ml oleju
  • 1 suszona papryczka chili


Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plasterki do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do ogórków. Chili drobniutko pokroić, przełożyć do miski. Dodać sól, cukier, ocet, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
2. Słoiki umyć, wysuszyć i przełożyć do nich przygotowane ogórki. Zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.

Opublikowany wPrzetwory

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *