Czasami zdarza się tak, że nie zawsze mam czas i chęci, aby zrobić ciasto na weekend. Jednak do popołudniowej kawy coś słodkiego by się zjadło, więc tym razem przygotowałam deser bananowy w pucharkach. Robi się go szybko i z powodzeniem może zastąpić kawałek ciasta! 🙂 Sprawdź również: deser panna cotta.
- 4 banany
- 3 łyżki mleka
- 250 ml śmietanki 36%
- 5 herbatników typu petit
- 1 cukier waniliowy
- pasek gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokruszyć za pomocą wałka lub blendera. Wyłożyć na dno pucharków. Trochę zostawić do posypania deseru.
2. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
3. 3 banany zblendować z mlekiem na mus.
4. Do pucharków układać warstwowo mus, bitą śmietanę i kolejną warstwę musu i bitej śmietany.
5. Ostatniego banana pokroić w plasterki, ewentualnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Poukładać na deserze. Posypać startą gorzką czekoladą i herbatnikami. Można ozdobić truskawkami lub innymi owocami.