Menu Zamknij

Sałatka brokułowa z tuńczykiem

Aż wstyd się przyznać, że do tej pory nie jadłam jeszcze tuńczyka, ale jakoś nie miałam okazji. Dzisiaj jednak za namową córki postanowiłam zrobić sałatkę z tą rybą. Muszę przyznać, że zostałam mile zaskoczona, ponieważ tuńczyk mi zasmakował i na pewno nieraz wrócę do tego przepisu! 🙂

Składniki:

  • 1 nieduży brokuł
  • 1 jajko
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (170 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta

Sos:

  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:
1. Brokuła podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie 5-7 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Różyczki poukładać na talerzu.
2. Jajko ugotować na twardo. Obrać i pokroić na cząstki. Poukładać między brokułami.
3. Tuńczyka odsączyć z oleju. Rozdrobnionego posypać po sałatce. Dodać pokruszony ser feta oraz umyte i pokrojone pomidorki.
4. Składniki sosu wymieszać ze sobą i przed podaniem polać nim sałatkę.

Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *