Aż wstyd się przyznać, że do tej pory nie jadłam jeszcze tuńczyka, ale jakoś nie miałam okazji. Dzisiaj jednak za namową córki postanowiłam zrobić sałatkę z tą rybą. Muszę przyznać, że zostałam mile zaskoczona, ponieważ tuńczyk mi zasmakował i na pewno nieraz wrócę do tego przepisu! 🙂
- 1 nieduży brokuł
- 1 jajko
- 1 puszka tuńczyka w oleju (170 g)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 100 g sera feta
Sos:
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Brokuła podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie 5-7 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Różyczki poukładać na talerzu.
2. Jajko ugotować na twardo. Obrać i pokroić na cząstki. Poukładać między brokułami.
3. Tuńczyka odsączyć z oleju. Rozdrobnionego posypać po sałatce. Dodać pokruszony ser feta oraz umyte i pokrojone pomidorki.
4. Składniki sosu wymieszać ze sobą i przed podaniem polać nim sałatkę.
świetna na kolację 🙂
Musi być smaczna)